Oblikovanje je privilegij predvsem takrat, ko odkriješ, da si s svojim delom nekoga osrečil, da si naredil nekaj, kar človeka naredi drugačnega, na zunaj in znotraj.

S hvaležnostjo lahko rečem, da me je dolga pot iskanja privedla do tu, kjer trenutno sem. Lastne zamisli oblikujem v unikatne izdelke in se ob tem veselim odzivov - ljudi se moje stvaritve dotaknejo, jim burijo domišljijo, jih imajo radi. Veliko mi pomeni, ko se z ljudmi povezujem na ta način. Družba postaja vedno večja.

Veselje do oblikovanja je bilo prisotno že v mladosti, čeprav se nisem odločila za šolanje v tej smeri. Vmes sem ustvarjala v Društvu likovnih samorastnikov in se šele pozneje vpisala na študij modnega oblikovanja. Šolanje v smeri oblikovanja me je kar samo povleklo v strukture. Ravne površine so me vznemirjale, morala sem jih preoblikovati. Roke so samodejno gubale ravnino v strukture brez reda, brez pravil.

Srž mojega oblikovanja je krog, krogla, popolna oblika brez začetka in konca, ki pa jo rada obdelam s strukturami. Vsaka je samosvoja, edinstvena, neponovljiva. Osnovni material je usnje, saj mi omogoča nešteto možnosti preoblikovanja, od mehkih in nežnih do intenzivnih struktur ter veliko različic oblik, izdelkov. Usnje je hvaležen material za gubanje tako majhnih kot velikih površin, zato so moji izdelki zelo različni, vendar prepoznavni. Rada raziskujem tudi kombinacije z drugimi materiali.

Vedno me vodi želja ustvariti nekaj edinstvenega, še ne raziskanega, unikatnega v pravem pomenu besede, saj je ročno ustvarjanje struktur tisto, ki se ga ne da ponoviti popolnoma enako, pa če bi še tako želel. Všeč mi je, ko si nekdo želi, da bi edini na svetu imel nek izdelek in mu to željo lahko izpolnim z največjim veseljem.

Mojca Goltes

Izdelki v vrečki: 0

© Mojca Goltes, 2008 / www.mojcagoltes.com / info@mojcagoltes.com